12.6.10

ματωμένα χώματα

δώστε βάση στο βίντεο.



Χρειαζόμαστε ιστορική γνώση για να χτίσουμε ιστορική συνείδηση και να ευθυγραμμιστούμε με το ρου των γεγονότων ώστε ν' αντιληφθούμε τί συμβαίνει και τί έπεται.
Όπως ο οδηγός που τρέχει με το αμάξι κι απ' την απόλυτη κανονικότητα βρίσκεται ν' αγκαλιάζει μια κολόνα, έτσι και οι πολιτείες σα τη δικιά μας διέρχονται από τη ραστώνη στις φλόγες εν μία νυκτί. Όσο ασύλληπτο κι αν είναι.

14 σχόλια:

αμετανόητη είπε...

Νομίζω δεν χρειαζόμαστε "ιστορικό εκφοβισμό" για να καταλάβουμε τη δύσκολη θέση μας. Η ιστορική συνείδηση δεν χρησιμεύει για να ευθυγραμμιστούμε με κάποιο ρου, αλλά για να διαμορφώσουμε τον δικό μας με καλύτερα κριτήρια.

Η ιστορία επίσης εκτός από χρήσιμη είναι και επικίνδυνη γιατί οποιοσδήποτε και οτιδήποτε βρίσκει δικαιολογία εκεί.

Μανώλης είπε...

Δεν είναι εκφοβισμός είναι χτίσιμο συνείδησης. Το πέρασμα απ' τη μη συνείδηση στη συνείδηση είναι που προκαλεί φόβο. Πιστεύω οτι υπάρχει ρους γεγονότων κι αυτό προέρχεται απο την αδράνεια του παρελθόντος. Για να καταλάβει κάποιος το τί ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να εξετάσει επι τροχάδην τα τελευταία 30 χρόνια.
Συμπερασματικά θέλω να πω οτι εμείς που γεννηθήκαμε στη κορυφή της φούσκας κ το μέλλημα μας είναι να πάρουμε iphone χρειαζόμαστε δουλειά για να αντιληφθούμε κάποια πράγματα. Σκοπός μου δεν είναι να εκφοβίσω παρά να επιστήσω τη προσοχή.

αμετανόητη είπε...

Αυτοί που κόπτονται για τα iphone λίγα θα καταλάβουν από το βίντεο σου. Κι όσοι είναι ένα βήμα παραπέρα τα έχουν δει.
Πιστεύω κι επιμένω αυτό που λείπει απ' όσους βρίσκονται στο επίπεδο της σκέψης, είναι η ζωντάνια κι οι πρωτότυπες ιδέες, κι όχι η ιστορική συνείδηση.
Για όσους δεν βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο είναι το μεγάλο στοίχημα, αν και πιστεύω αυτούς τους κινεί η ανάγκη.

vaggelis είπε...

Η ιστορική συνείδηση όπως την εκλαμβάνω από τα συμφραζόμενα του άρθρου και των ποστ σας είναι ας πούμε μία πολυεδρική γνώση της ιστορίας, που υφαίνεται μέσα από την απλή γνώση των ιστορικών πράξεων, αλλά ταυτόχρονα και από την κριτική που διαμορφώνεται στην κάθε ιστορική αναδρομή. Παρά ταύτα, συμφωνώ ότι η ιστορική γνώση (και όχι συνείδηση κατ’ εμέ, και εξηγώ το γιατί) δεν είναι για τα σκουπίδια και πως συμβάλει στην κατεύθυνση του συν-ειδέναι, αλλά διαφωνώ στον τρόπο που γίνεται. Με τη στείρα γνώση και κριτική της ιστορίας, κάποιος μπορεί να γίνει ένας καλός ρήτορας που θα αγορεύει το πώς νίσονται οι κοινωνίες μας από την ακμή στην παρακμή χωρίς να καταφέρει να πιάσει ποτέ την ουσία που βρίσκεται πίσω από <>. Δεν ξέρω ούτε εγώ ποια είναι η πραγματική ουσία, πάντως επειδή αρνούμαι να δεχτώ μία τέτοια τραγική ποιότητα για τον Άνθρωπο*, καταλήγω στο ότι σκοπός της ιστορικής γνώσης δεν είναι απλά να αποκτήσουμε μία επιπρόσθετη νοητική γνώση, αλλά θα πρέπει να αφομοιώσουμε την ουσία που βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν. Όπως συμβαίνει με την τέχνη, με τις εκπομπές του σταρ και τα πάντα τριγύρω μας.
Μπορεί να υπάρχου ασάφειες κλπ ή μαλακίες σ’ αυτά που λέω. Όποιος το πιστεύει να το εκφράσει.






*δηλαδή να είναι φτιαγμένος έτσι, ώστε ανασκοπώντας το παρελθόν και ανακαλύπτοντας τον αέναο κύκλο μέσα στον οποίο γεννιούνται και πεθαίνουν οι κοινωνίες, να αισθάνεται θριαμβευτής μόνο και μόνο επειδή μπορεί πλέον να προβλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων. Όπως λέμε ότι η ηθική συμπεριφορά πρέπει να προκύπτει ενσυνείδητα κι όχι από φόβο ή εξαναγκασμό, έτσι και αυτή η ενσυνείδητη ιστορική γνώση πρέπει να έχει στόχο την ανάπτυξη μιας άλλης αρετής(αν θέλουμε να την λέμε ενσυνείδητη). Ωφέλιμη γνώση είναι εκείνη που ενδυναμώνει την αυτενέργεια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτενεργεί όταν είναι ενσυνείδητος. Επομένως ας μην λέμε ιστορική συνείδηση αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε συνείδηση.

Μανώλης είπε...

Καλώς το Βαγγέλη βρε!
Αυτό που ήθελα να πω είναι οτι τώρα είμαστε στη καλή χαρά μας και σε 7-10 χρόνια κατα πασα πιθανότητα θα 'χουμε αναγκαστεί να μεταναστεύσουμε για να 'χουμε δουλειά ή αξιοπρεπή ζωη.
Επίσης εχω την εντύπωση οτι πάνε να ξαναμοιράσουν τη τράπουλα στη μεσόγειο κ στο βίντεο φαίνεται πόσο υπολογίζουν την Ελλάδα "που τόσα έχει προσφέρει με το πολιτισμό της..". Φτερό στον άνεμο είναι η χώρα μας.

vaggelis είπε...

μες στην καλή χαρά είμαστε και καλά κάνουμε. ρεμάλια να μην είμαστε. Η παλιά σοφή ανάρτηση της ιον λέει, χαμογελάτε γιατι μας βλέπουμε. Και είανι μεγάλη αλήθεια. Όσο αυτοί σαν κοπρόσκυλα μέρα νύχτα πασχίζουν να μας καταστρέψουν το φρόνιμα και να μας γαμήσουν τόσο εμείς(όσοι είμαστε ξύπνιοι) θα γελάμε. Για να μην αποπροσανατολιστούμε. Γιατί ο κύριως σκοπός σου μου του τους σας μας θα πρεπε (νομίζω) να είναι η συνείδηση. Και όσοι το ξέρουν απ' αυτά τα κοπρόσκηλα, ξέρουν και τι ρούχο θα φορέσουν στην πλάνη κάθε φορά, ώστε να φανεί βυζάκι κωλαράκι και να σου τρέξει το σαλάκι. Απ'την άλλη δεν θέλω να φανεί ότι εκμηδενίζουμε ή απαξιώνουμε τα πάντα. Προφανώς σε απασχολεί το τι γίνεται στο σπίτι σου,στη χώρα σου,στον πλανήτη σου, αλλά δεν θα πρεπε να σ'απασχολεί νοητικά ή συναισθηματικά. Πρέπει να σε ανησυχεί σε βαθμό που να γενεί ερωτηματικά στο συν - ειδέναι που είπα και πιο πάνω. Εξάλλου θυμίζω τα δικά σου λόγια σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά(αλλά όπου τόπο βλέπε άτομο).
Συνοπτικά πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε, το απαιτούν οι καιροί και μάλιστα όχι μουδιασμένα.διχως στεγανά και με υψηλές ταχύτητες.αυτά

vaggelis είπε...

βασικα επειδη με δευτερη αναγνωση βλεπω οτι δεν ειναι σαφες αυτο που θλω να πω διευκρινιζω.δεν αντιτιθεμαι με το μανωλη στην αναγκη να ανησυχουμε για το μελλον αλλα προσθέτω ότι ειναι επιτακτικη η αναγκη να καταδυθούμε στα ενδότερα του εαυτού μας, ψάχνοντας εκεί για λύσεις κι οχι σε πορειες ή εφήμερες λύσεις στην εξωτερική φαινομενικότητα. θελει αναλυση αλλά βαριεμαι.αυτα

αμετανόητη είπε...

Ε μανώλη η τελευταία σου πρόταση είναι σαν να την έχει γράψει η θεία μου, αλλά αυτή έχει πάθει και δύο εγκεφαλικά.Ελπίζω να είναι υπαρξιακή η ανησυχία σου κι όχι εθνικιστική.
Δηλαδή εσύ τι πίστευες ότι μας αγαπάνε για τον πολιτισμό μας; Η ότι μας χρωστάνε; Νόμιζα ότι τα 'χαμε ξεπεράσει αυτά μετά την ιστορία της ΣΤ δημοτικού.

Βαγγέλη μου άρεσε πολύ όπως τα
πες, ειδικά το μέρα νύχτα πασχίζουν να μας καταστρέψουν το φρόνιμα και να μας γαμήσουν τόσο εμείς(όσοι είμαστε ξύπνιοι) θα γελάμε αλλά δεν καταλαβαίνω κάτι: γιατί τοποθετείς τον άνθρωπο σε τόσο μοναχική πορεία, δλδ σε μία εσωτερική διαδικασία συνειδητότητας. Δεν υπάρχει και συλλογική συνείδηση; Δεν χτίζεται από την συνδιαλλαγή; Και για να το διευκρινίσω, ναι έχουμε να κερδίσουμε πολλά, καταδυόμενοι στο εσωτερικό μας, αλλά δεν έχουμε να κερδίσουμε και βλέποντας μέσα σε άλλους;

ΥΓ: Πρέπει να σου μεταφέρω συζήτηση με ντεμέκ αριστερό της σχολής, να αυτοκτονήσεις.

vaggelis είπε...

Υπάρχει συλλογική συνείδηση και υπάρχει στο ασυνείδητο όλων.Γι'αυτό καταδύεσαι σαυτό ώστε να την ανασύρεις. Και σαφώς πρέπει να συνδιαλέγεσαι και να περνάς από παντού, αλλά να μην μένεις πουθενά. Από παντού κερδίζεις, αυτό ειν το μόνο σίγουρο. Τέσπα, εκτενέστερα,από κοντά.

Μανώλης είπε...

Το να θεωρείς εθνικιστικό απο που γράφω είναι δική σου αδυναμία να δεις και να καταλάβεις πέντε πράγματα γεωπολιτικής.

Είχα γράψει ενα κατεβατό αλλά τώρα που το σκέφτομαι δεν έχει νόημα να κάτσω να πείσω άλλη μια κομμουνίστρια "με prada". Ολοι εσείς που προσβάλεστε τόσο έντονα με προτάσεις τέτοιου χαρακτήρα έχετε τα πιο αισχρά καπιταλιστικά όνειρα. Άιντε γιατί πολύ τρέλα με πουλάς να 'ούμε!

Μανώλης είπε...

Μπες παρακάτω να δεις τί θα πει αριστερός που έχει επαφή με τη πραγματικότητα:

http://62.103.28.111/papagiannakis/
http://www.mpapagiannakis.gr/
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=33798&tsz=0&act=mMainView
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=33843&tsz=0&act=mMainView

αμετανόητη είπε...

Θεωρώ ότι στα επιχειρήματα σου αναπαράγεις στερεότυπα, και το επεσήμανα.
Μετά το "κομμουνίστρια με "prada" η επόμενη ατάκα είναι "εσείς οι βρωμιάρηδες αναρχικοί που δεν δουλεύετε ποτέ".

Αυτή είναι η ανάγκη, αυτό είπα από το πρώτο μου ποστ. Να ξεφύγουμε από τα ιστορικά στερεότυπα, χρησιμοποιώντας την ιστορία. Να μην ενσωματωθούμε κάπου, αλλά με πρωτοτυπία και ιστορική συνείδηση όπως την όρισε ο βαγγέλης, να πούμε κάτι παραπάνω από τις έτοιμες αλήθειες με τις οποίες μας τροφοδοτούν.

Και επαναλαμβάνω δεν πιστεύω ότι είσαι εθνικιστής αλλά ότι το ερώτημα σου είναι υπαρξιακό. Με ξαφνιάζει εσύ που πιστεύω ότι σκέφτεσαι να αναπαράγεις θέσεις χιλιοειπωμένες. Σαν να καίμε τζάμπα λάδια, δηλαδή.

Σωστό το να εφιστήσεις την προσοχή, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν δίνεις σωστή κατεύθυνση.

vaggelis είπε...

12 τζούρες!
Μήπως ν' αλλάξουμε καρβουνάκι??

papios είπε...

Τα μισά να μου 'λεγε!